Σύμφωνα με μία νέα κλινική μελέτη, η έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (cryosauna) βελτιώνει την ποιότητα ζωής ασθενών με ινομυαλγία χαρίζοντας ανακούφιση από τους μυοσκελετικούς πόνους και τις φλεγμονές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ολόσωμη κρυοθεραπεία θα πρέπει να θεωρείται μέθοδος αντιμετώπισης της ινομυαλγίας.


Έχει αποδειχθεί ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες ανακουφίζουν από τους πόνους και τις φλεγμονές σε πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ρευματικών ασθενειών και της ινομυαλγίας. Έχει καταδειχθεί ότι η κρυοθεραπεία χαρίζει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση σε πάσχοντες από ινομυαλγία. Η ολόσωμη κρυοθεραπεία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προκαλεί θερμικό στρες το οποίο προάγει την συστολή των αιμοφόρων αγγείων και την επιβράδυνση των νευρικών σημάτων με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τον πόνο. Με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των δυνητικών οφελών της κρυοθεραπείας για ασθενείς με ινομυαλγία, μία ομάδα ηγούμενη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Reims Champagne-Ardenne της Γαλλίας διεξήγαγαν μία τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή. Οι συμμετέχοντες ήταν 24 ενήλικες με ινομυαλγία οι οποίοι κατανεμήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων υποβλήθηκε σε ολόσωμη κρυοθεραπεία και η άλλη όχι (ομάδα ελέγχου). Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε φυσιοθεραπεία κατά την περίοδο μελέτης.
Οι ασθενείς στην ομάδα της κρυοθεραπείας εκτίθονταν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες -110o C για τρία λεπτά στον θάλαμο κρυοθεραπείας για σύνολο 10 συνεδριών σε οκτώ ημέρες. Όλα τα ευαίσθητα μέρη του σώματος, όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, τα άνω και κάτω άκρα, ήταν προστατευμένα προς αποφυγή τραυματισμού του ιστού. Από όλους τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης ποιότητας ζωής πριν την έναρξη της θεραπείας καθώς και έναν μήνα μετά την τελευταία συνεδρία. Οι ασθενείς στην ομάδα της κρυοθεραπείας ανέφεραν σημαντικά βελτιωμένες τιμές σωματικής και ψυχικής υγείας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου αλλά και τις αναφερόμενες τιμές προ της θεραπείας. Η μέση τιμή σωματικής υγείας βελτιώθηκε από 21.3 σε 55.6 και μέση τιμή ψυχικής υγείας από 30.1 σε 60.4, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε σημαντικές μεταβολές στις τιμές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, “με μερικές συνεδρίες κρυοθεραπείας, επεσυνέβησαν δραστικές βελτιώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική διάσταση της ποιότητας ζωής των ασθενών”.