Θα μπορούσε η ολόσωμη κρυοθεραπεία να βοηθήσει στην απεξάρτηση από την χρήση ουσιών?

Η απεξάρτηση από την χρήση ουσιών (αλκοόλ, συνταγογραφούμενα φάρμακα, ναρκωτικά, κλπ.) συχνά συνοδεύεται από στερητικά συμπτώματα με δυσάρεστες και επικίνδυνες συνέπειες τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Εδώ έρχεται να βοηθήσει η αποτοξίνωση, η οποία συχνά αναφέρεται σε συνδυασμό με την ολόσωμη κρυοθεραπεία:

Η ολόσωμη κρυοθεραπεία θα σας βοηθήσει να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας και να αισθανθείτε πιο υγιείς! Το θέμα είναι εάν αυτός ο ισχυρισμός είναι όντως αληθής.

Κατ’αρχάς, ας ορίσουμε τι σημαίνει αποτοξίνωση και ποιοι είναι οι πιθανοί αποτελεσματικοί μηχανισμοί αποτοξίνωσης της ολόσωμης κρυοθεραπείας.


Ως αποτοξίνωση γενικά ορίζεται η φυσιολογική και φαρμακευτική απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία εκτελείται κυρίως από το συκώτι (πηγή: Wikipedia). Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιδρούν στην επιφάνεια του δέρματος, προκαλώντας τους υποδοχείς να στείλουν ηλεκτρικά μηνύματα στον εγκέφαλο ο οποίος αντιλαμβάνεται έτσι την ύπαρξη δριμέος ψύχους. Κατά συνέπεια, ο οργανισμός εισέρχεται σε αμυντική λειτουργία μεταφέροντας ταχύτατα το αίμα, τα θρεπτικά στοιχεία και συστατικά στα όργανα του πυρήνα. Κατά την διαδικασία αυτή, το σώμα ξεκινά να οξυγονώνει το αίμα, απομακρύνοντας τις τοξικές ουσίες. Αυτός ο μηχανισμός πιθανότατα αποτελεί την βάση για τους ισχυρισμούς περί αποτοξίνωσης με χρήση ολόσωμης κρυοθεραπείας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι θεραπείες αποτοξίνωσης έχουν την παραμικρή επίδραση στην ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει αποτελεσματικά τα απόβλητα. Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα sciencebasedmedicine.org: Η “Αποτοξίνωση” είναι ένας ιατρικός όρος ο οποίος έχει μετατραπεί σε στρατηγική marketing σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση μίας ανύπαρκτης πάθησης. Η πραγματική αποτοξίνωση δεν επιλέγεται από έναν κατάλογο εναλλακτικών θεραπειών και δεν φτιάχνεται από υλικά που βρίσκει κανείς στο ντουλάπι του σπιτιού του. Η πραγματική αποτοξίνωση παρέχεται σε νοσοκομεία υπό συνθήκες απειλής της ζωής. Αν λοιπόν δεν έχει να κάνει με την αποτοξίνωση, θα μπορούσε η ολόσωμη κρυοθεραπεία να βοηθήσει σε τέτοιου είδους προγράμματα απεξάρτησης? Ναι, πιστεύουμε ότι μπορεί:…α). Πληθώρα μελετών, όπως αυτή των Kruger & Ass. (2015) κατέδειξαν αύξηση της ροής αίματος στα άκρα και καλύτερη οξυγόνωση του αίματος μετά από μία μόνο συνεδρία ολόσωμης κρυοθεραπείας. Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με τον παραπάνω περιγραφόμενο μηχανισμό και συνεπώς μία συνεδρία ολόσωμης κρυοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ουσιών. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά πρέπει να αναλυθούν στην σωστή τους διάσταση καθώς προκύπτουν από επαγγελματίες αθλητές μετά από έντονη άσκηση και όχι από ασθενείς σε απεξάρτηση. β) Προτάσσεται ότι η ολόσωμη κρυοθεραπεία λειτουργεί επικουρικά στην θεραπεία της κατάθλιψης και της αγχώδους διαταραχής (Rymaszewska and Ramsey, 2008). Στην μελέτη αυτή, η ομάδα κρυοθεραπείας υποβλήθηκε σε έναν κύκλο 15 ημερήσιων συνεδριών ολόσωμης κρυοθεραπείας.

Η Κλίμακα Μέτρησης Κατάθλιψης Hamilton (HDRS) κατέδειξε σημαντική μείωση σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Εξάλλου, η ομάδα κρυοθεραπείας κατέγραψε και σημαντική βελτίωση στην κλίμακα αυτό-αξιολόγησης ικανοποίησης, στα στοιχεία σωματικής και διανοητικής υγείας, καθημερινής δραστηριότητας, επαγγελματικής δραστηριότητας, χόμπι και γενικότερης ικανοποίησης από την ζωή. γ) 10 συνεδρίες ολόσωμης κρυοθεραπείας φαίνεται να επιδρούν σημαντικά στην διανοητική κατάσταση και την ποιότητα ζωής ασθενών με σύνδρομο πόνου σπονδυλικής στήλης ή περιφερική αρθραλγία (Szczepańska-Gieracha and colleagues 2014). Δύο έγκυρα ερωτηματολόγια (WHOQOL-bref και PGWBI) κατέδειξαν σημαντική βελτίωση μετά τις συνεδρίες κρυοθεραπείας. δ) Ο ύπνος αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την σωματική και ψυχολογική υγεία. Διαταραχές στον ύπνο μπορεί να προκαλέσουν και να επιδεινώσουν υποβόσκοντες γνωστικές διαταραχές, προβλήματα διάθεσης και προσοχής. Επίσης, η εξάρτηση και ειδικά όταν αφορά την χρήση διεγερτικών ουσιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.

Οι Schaal και συνεργάτες (2013) κατέδειξαν βελτίωση στην ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου σε 10 επαγγελματίες αθλητές συγχρονισμένης κολύμβησης σε μία περίοδο προπόνησης διάρκειας 2 εβδομάδων κατά την οποία υποβάλλονταν ημερήσια σε ολόσωμη κρυοθεραπεία. Εάν και κατά πόσο τα ευρήματα αυτά ισχύουν και για άτομα σε απεξάρτηση από χρήση ουσιών παραμένει προς το παρόν άγνωστο. Ωστόσο, παρέχει μία εικόνα για τα πιθανά οφέλη της ολόσωμης κρυοθεραπείας στην απεξάρτηση.

Η ολόσωμη κρυοθεραπεία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία μέθοδος που λειτουργεί επικουρικά στο πρόγραμμα απεξάρτησης. Μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της διανοητικής κατάστασης, την ικανοποίηση με την ζωή και την ποιότητα του ύπνου, κάτι που αδιαμφισβήτητα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων.