Η Κρυοθεραπεία αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές αλλά μία συνηθισμένη παρεξήγηση είναι ότι αυτή η δημοφιλής μέθοδος αποκατάστασης επιδρά μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Η πολυ-χρηστικότητα της κρυοθεραπείας συχνά παραβλέπεται. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αποφέρει πολλαπλά οφέλη ταυτόχρονα.

Η καινοτόμα αυτή μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

Ανακούφιση από τον πόνο, απώλεια βάρους, μείωση άγχους, αισθητική και αντιγήρανση, ευεξία.

Ανακούφιση από τον πόνο:

Στην αναφορά της κρυοθεραπείας για την ανακούφιση από τον πόνο, πολλοί σκέφτονται δύο κορυφαίους αθλητές που χρησιμοποιούν την μέθοδο αυτή στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τον επόμενο αγώνα. Αν και πράγματι, αθλητές όπως ο LeBron James και ο Mackenzie Hill είναι υποστηρικτές της ολόσωμης κρυοθεραπείας, αυτή η μέθοδος αποκατάστασης μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο και απλούς ασκούμενους, είτε αυτός είναι πρόσκαιρος είτε χρόνιος. Αν υποφέρετε από προβλήματα ευλυγισίας, γενικευμένο πόνο, φλεγμονές ή ακόμη και δυσλειτουργία αρθρώσεων – για να αναφερθούμε σε μερικά μόνο συνήθη θέματα – η ολόσωμη κρυοθεραπεία μπορεί να σας παρέχει άμεσα, μακροχρόνια και ισχυρά οφέλη. Μερικές μόνο συνήθεις περιπτώσεις τραυματισμών στις οποίες μπορεί να βοηθήσει η κρυοθεραπεία περιλαμβάνουν την αποκατάσταση από ατυχήματα ή χειρουργικές επεμβάσεις, τον χρόνιο πόνο και  τους αθλητικούς τραυματισμούς.

Αποκατάσταση από ατυχήματα/χειρουργεία:

Εάν βρίσκεστε σε αυτήν την θέση, σίγουρα υποφέρετε από φλεγμονή, πόνο και δυσφορία. Ο οργανισμός χρειάζεται λευκά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσει τις φλεγμονές αλλά αυτά συχνά παρεμποδίζονται από τα υγρά που περιβάλουν τα κύτταρα, γεγονός που προκαλεί πίεση, πόνο και διακοπή της ροής. Στην ολόσωμη κρυοθεραπεία, το σώμα σας εκτίθεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για ελάχιστο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την μείωση και αναδιανομή των υγρών αυτών. Αυτό επιτρέπει την βελτίωση της κυκλοφορίας για την αποβολή των τοξινών επιτρέποντας στον οργανισμό σας να θεραπευτεί με ασφαλή και φυσικό τρόπο ταχύτερα, χωρίς πίεση και πόνο.

Αποκατάσταση από αθλητικούς τραυματισμούς:

Τα παραπάνω ισχύουν και για τους αθλητικούς τραυματισμούς τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες αθλητές οι οποίοι προπονούνται συχνά και εντατικά και συμμετέχουν σε αγώνες. Εάν συνεχίσετε να προπονείστε και να αγωνίζεστε, μακροχρόνια οι επίμονοι τραυματισμοί μεγεθύνονται. Με την κρυοθεραπεία, αυξάνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια επιτρέποντας στο οξυγόνο να φτάσει στους μύες σας πολύ ταχύτερα, γεγονός που καθυστερεί την εμφάνιση κόπωσης και μειώνει το οίδημα και τα γαλακτικό οξύ ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης.

Χρόνιος πόνος:

Εάν υποφέρετε από χρόνιο πόνο, η ολόσωμη κρυοθεραπεία συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων νορεπινεφρίνης και στην μείωση της φλεγμονής. Και οι δύο αυτές αντιδράσεις του οργανισμού στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στην μείωση της συχνότητας και της έντασης του πόνου με ασφαλή και φυσικό τρόπο.

Απώλεια βάρους:

Αν και αυτό εξαρτάται και από την προσωπική σας ιδιοσυγκρασία και τον ευρύτερο τρόπο ζωής σας, έχει βρεθεί ότι η κρυοθεραπεία συμβάλει στην απώλεια βάρους. Εάν αθλείστε τακτικά, τρώτε υγιεινά και δεν κάνετε ατασθαλίες στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, τότε η κρυοθεραπεία και η καινοτόμα τεχνολογία της θα σας βοηθήσουν να πάτε ένα βήμα παραπέρα. Εάν έχετε δοκιμάσει διάφορες τεχνικές χωρίς αποτέλεσμα, οι δίαιτες και τα χάπια αδυνατίσματος δεν είναι ο ορθός και φυσικός τρόπος να πετύχετε τον στόχο σας. Εάν αναζητάτε έναν φυσικό τρόπο να ενισχύσετε τις μεθόδους απώλειας βάρους που χρησιμοποιείτε, ο ψυχρός αέρας στον οποίο θα εκτεθείτε στην κρυοθεραπεία θα συμβάλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας επιτρέποντας την συνεχιζόμενη καύση θερμίδων. Μόλις μπείτε στον θάλαμο της κρυοθεραπείας, το σώμα σας εκτίθεται σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Τότε ο οργανισμός σας στέλνει σήμα στο σώμα σας να διοχετεύσει αίμα στον πυρήνα σας, κάτι που αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος. Έτσι αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός. Στη συνέχεια, το εμπλουτισμένο αίμα διαχέεται πίσω στο σώμα σας ενεργοποιώντας την διαδικασία κυτταρικής αναζωογόνησης και το σώμα σας καίει μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να επαναφέρει την θερμοκρασία του στα φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι η ολόσωμη κρυοθεραπεία συμβάλει στην ταχύτερη απώλεια βάρους, πάντα βάσει των προσωπικών σας συνθηκών.

 

Μείωση του άγχους:

Όπως για την απώλεια βάρους χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός διαφόρων τεχνικών, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε το άγχος σας εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από εσάς. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να ακούν μουσική, άλλοι ασκούνται ή κάνουν γιόγκα. Ο στόχος είναι η απελευθέρωση θετικών ορμονών για την ανύψωση της διάθεσής σας ώστε να μπορείτε να σκέφτεστε καθαρά. Στον τομέα αυτό μπορεί να βοηθήσει η κρυοθεραπεία. Οι συνεδρίες κρυοθεραπείας παρέχουν ολιστικά οφέλη ενεργοποιώντας την απελευθέρωση σεροτονίνης και ενδορφινών – των ορμονών της ευτυχίας. Έτσι βελτιώνεται όχι μόνο η διάθεσή σας αλλά και οι γνωστικές σας λειτουργίες, επιδρώντας θετικά και θεραπευτικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και περιορίζοντας την επιρροή του άγχους στον οργανισμό σας. Αυτό που ξεχωρίζει την κρυοθεραπεία από άλλες τεχνικές – οι οποίες μπορεί ήδη να αποδίδουν και μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν παράλληλα με την κρυοθεραπεία – είναι ότι δεν χρειάζεται πολύ χρόνο. Η θεραπευτική αγωγή μπορεί να χρειάζεται ώρες για να δράσει ενώ οι χρόνοι της γιόγκα ποικίλλουν. Αντίθετα, οι συνεδρίες κρυοθεραπείας διαρκούν το πολύ τρία λεπτά και επιτυγχάνουν τον τελικό στόχο, την μείωση του άγχους σας.  

Αισθητική και Αντιγήρανση:

Η Jennifer Aniston, η Demi Moore, η Toni Braxton και η Willow Shields είναι μερικές μόνο από τις διάσημες που έχουν στραφεί στην κρυοθεραπεία για θεραπείες αισθητικής και αντιγήρανσης. Στα πλαίσια τέτοιου είδους θεραπειών, οι στόχοι είναι πολλαπλοί. Η κρυοθεραπεία θεωρείται η απόλυτη θεραπεία αισθητικής και αντιγήρανσης καθώς είναι απόλυτα ασφαλής και έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την αναζωογόνηση του δέρματος. Η ξαφνική έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της κρυοθεραπείας προκαλεί την συστολή των αιμοφόρων αγγείων της επιδερμίδας ενώ στο τέλος της συνεδρίας επέρχεται διαστολή τους. Η ταχεία αυτή διαδικασία οξυγονώνει το αίμα σας και μεταφέρει θεραπευτικά ένζυμα και θρεπτικά συστατικά σε κάθε σημείο του σώματός σας. Επίσης αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου χαρίζοντας σας σφριγηλή και ελαστική επιδερμίδα, ενώ το λεμφικό σύστημα απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό σας συμβάλλοντας στην μείωση της κυτταρίτιδας. Έτσι, καταλαβαίνετε γιατί οι Χολιγουντιανοί αστέρες είναι φανατικοί υποστηρικτές της μεθόδου αυτής.

Ευεξία:

Τέλος, η κρυοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην γενικότερη αίσθηση ευεξίας. Η ευεξία είναι ένας ευρύς όρος ο οποίος περιλαμβάνει διάφορα συμπτώματα. Ο κλειδί στην γενικότερη αίσθηση ευεξίας είναι να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας ώστε ο οργανισμός σας να είναι σε θέση να λειτουργήσει στο βέλτιστο επίπεδο. Μπορεί να αισθάνεστε αγχωμένοι, κουρασμένοι, να αρρωσταίνετε συχνά ή να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την γενικότερη ευεξία και την λειτουργία του οργανισμού στο βέλτιστο επίπεδο. Το ευρύ φάσμα οφελών της έχει καταστήσει την κρυοθεραπεία εξαιρετικά δημοφιλή. Αυτά περιλαμβάνουν την βελτίωση του ύπνου, την τόνωση του ανοσοποιητικού και την αύξηση των ενδορφινών για καλύτερη φυσική και διανοητικά κατάσταση και βελτιωμένη διάθεση που σας βοηθά να αισθάνεστε υγιείς. Ενσωματώνοντας την ολόσωμη κρυοθεραπεία στο καθημερινό ή εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας, το φιλτραρισμένο, οξυγονωμένο αίμα διαχέεται στο σώμα σας και σας βοηθά να απαλλαγείτε από τις τοξίνες. Ο συνδυασμός όλων αυτών των οφελών συμβάλει στην γενικότερη αίσθηση ευεξίας εφόσον ζείτε υγιεινά και χωρίς άγχος. Αυτό που κάνει την κρυοθεραπεία μοναδική είναι ότι η δημοφιλής αυτή μέθοδος δεν σχεδιάστηκε συγκεκριμένα για να αντικαταστήσει τις τεχνικές που ήδη χρησιμοποιείτε. Η κρυοθεραπεία είναι μία φυσική μέθοδος που σχεδιάστηκε για να δουλεύει παράλληλα με τις τεχνικές σας για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα σας.