Ολόσωμη Κρυοθεραπεία – Ιστορική Επισκόπηση

Η λέξη «Cryotherapy» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις: “Cryo” = κρύο, και «Therapy” = θεραπεία.

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τις θεραπευτικές δυνάμεις του κρύου για τη θεραπεία του πόνου, για την μείωση των φλεγμονών, τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών.
Πριν από 200 χρόνια, ένας Γερμανός άνδρας επιστήμονας που ονομάζεται Sebastian Kneipp βούτηξε στο κρύο νερό του Δούναβη με σκοπό τη θεραπεία της φυματίωσης (ήταν μια θνητή ασθένεια σε εκείνα τα χρόνια). Ως αποτέλεσμα αυτού, έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και οι χειρότερες ασθένειες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως προκύπτει και από την ετοιμολογία του όρου, η κρυοθεραπεία είναι μία θεραπευτική διαδικασία βασισμένη στη χρήση ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών (κάτω από -130℃).

Η σύγχρονη «Ολόσωμη Κρυοθεραπεία», ή αλλιώς «Κρυοσάουνα» βασίζεται στην μέθοδο του Ιάπωνα Ιατρού Yamaguchi, ο οποίος το 1978 άρχισε να εφαρμόζει θεραπείες ψύξης μικρής διάρκειας της επιφάνειας του δέρματος, για την ανακούφιση των ασθενών του από πόνους αρθρίτιδας.

Ο Δρ. Yamaguchi ανακάλυψε ότι αυτή η διαδικασία ψύξης μείωνε σημαντικά τον πόνο των ασθενών κατά την κίνηση των αρθρώσεων, καθώς η απότομη πτώση της θερμοκρασίας στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας είχε ως αποτέλεσμα την άμεση απελευθέρωση ενδορφινών και συνεπώς την μείωση της ευαισθησίας στα ερεθίσματα του πόνου.

Την δεκαετία του 1980, ενώ συνέχιζε την έρευνά του, η οποία πλέον επικεντρωνόταν στην επίδραση της «Ολόσωμης Κρυοθεραπείας», ο Δρ. Yamaguchi και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: η απότομη, βραχυπρόθεσμη ψύξη της επιφάνειας του δέρματος σε θερμοκρασία -1℃ εντός του ειδικού θαλάμου είναι πιο ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό από την σταδιακή ψύξη μέσα σε παγωμένο νερό, όπου η χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία είναι +5℃.

Μετά από ενδελεχή και συνεχή έρευνα, ο Δρ. Yamaguchi διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η «Ολόσωμη Κρυοθεραπεία» επιδρά στο σώμα σε τρία διαφορετικά επίπεδα:

Το Βιοχημικό επίπεδο – το κυκλοφορικό σύστημα
Το Ενεργειακό επίπεδο – οι μεσημβρινοί
Το Πληροφοριακό επίπεδο – το νευρικό σύστημα